Страницы

Роль рідної мови при навчанні програмуванню


Важко знайти людину, яка б стала заперечувати користь використання рідної мови під час навчання. Але якщо взяти таку область як інформатика, й поширити вплив мови рідної на мову програмування на рівні ключових слів та імен, то ви можете знайти багато незгодних. Вам можуть вказати й на те, що програміст повинен знати англійську, яка безроздільно панує в цій сфері, й на те, що англомовні ключові слова та ідентифікатори — це насправді не англійська, а спеціальна символіка, й можливо ще багато чого, що тим не менш не має відношення до цілей навчання. А головна ціль навчання, як я її бачу, проста — донесення найбільшої користі учню при найменших зусилях вчителя. Під таким кутом зору імена й ключові слова рідною мовою можуть стати в нагоді, бо дозволяють розділити складність розуміння іноземної мови та складність розуміння алгоритміки. 

Досвід вчителів, яки мали змогу порівняти результати при різних підходах, підтверджує припущення о користі використання рідної мови в основі мови програмування. Завдяки цьому вдалося покращити навички й розуміння навіть тих, на яких в інших обставинах було прийнято ставити тавро - нездатний.
Зараз я знаю лише одне середовище, зручне для навчання програмуванню, яке дозволяє  використовувати українську - це шкільна версія BlackBox Component Builder, зроблена в рамках проекту Інформатика-21. Це середовище не вводить специфічної мови програмування, а лише перекладає ключові слова Компонентного Паскалю у відповідності до словника, та дозволяє використовувати імена, записані кирилицею. Мовне доповнення було зроблено в першу чергу для підтримки російської, але також є підтримка української та навіть кабардинського діалекту адигської. Є можливість налаштування на будь-яку мову, яка використовує кирилицю або латиницю.

Оскільки початкову підтримку української було зроблено російськомовними колегами, то український словник з шкільного пакету містив помилки й неперекладені російські слова. Я зробив декілька виправлень й доповнень, які можна скопіювати в каталог з основним дистрибутивом середовища. Певен, що з часом ці доповнення будуть включені в офіційну шкільну збірку проекту Інформатика-21.

Хочу попередити людей, які тільки ознайомлюються з BlackBox. Це досить незвичне середовище, що може поламати декілька стереотипів. Але після короткого періоду звикання, воно може виявитись більш зручним для багатьох цілей і особливо навчання ніж більш відомі середовища.

Комментариев нет:

Отправить комментарий